Alt om dresskoder
Dresskoder.no

Dresskode: kjole og hvitt

Denne dresskoden kalles også snippkjole eller livkjole. "Kjole og hvitt" er den aller mest "formelle" dresskoden. Mange forveksler "kjole og hvitt" med dresskoden "smoking", men dette er to ulike dresskoder. "Kjole og hvitt" er enda mer "formell", eller "pyntet" om du vil, og benyttes gjerne på galla eller i andre formelle selskaper/fester hvor det er oppgitt dresskode "kjole og hvitt" i invitasjonen.

Kjole og hvitt skal primært benyttes i selskaper som starter etter kl 18.00, men kan også brukes i vielser, sermonier o.l. med start fra kl 15.00

Herrer

"Kjole og hvitt" er den aller mest "formelle" dresskoden. Mange forveksler "kjole og hvitt" med dresskoden "SMOKING", men dette er to ulike dresskoder. "Kjole og hvitt" er enda mer "formell", eller "pyntet" om du vil, og benyttes gjerne på galla. "Kjole og hvitt" er betegnelsen på mannens antrekk, som består av en en såkalt sort livkjole (knelang jakke, også kalt snippkjole), sorte bukser med silkegalloner (to galloner ytterst på hver side av buksen - ikke det samme som smokingbukse), hvit skjorte med mansjetter og karakteristisk knekk-krage, i tillegg til vest og sløyfe. I selskaper med kun herrer, brukes gjerne sort vest og sløyfe, men om det er damer med i selskapet (er vel å foretrekke?) så brukes hvit vest og sløyfe. Hvite hanser skal benyttes utendørs når man bærer hatt (se under).

Hatt
Til kjole og hvitt, brukes ofte flosshatt når man oppholder seg utendørs. Hatt er ikke noe krav, men setter prikken over i'en!

Sko
Til kjole og hvitt er det sorte lakksko som gjelder. Og disse skal skinne! Nedi skoene skal du bruke sorte silkestrømper om du skal gjøre alt etter boken.

HATT
Til kjole og hvitt/livkjole skal armbåndsuret droppes. Skal man gjøre det skikkelig, så velger man isteden et lommeur. Skjorten som benyttes til kjole og hvitt skal ha løse knapper. Disse skal matche mansjettknappene. Gull er foretrukket her, men ikke noe krav.

Leie?
Det er de færreste som har komplett kjole og hvitt/livkjole med tilbehør hengende i skapet. I steden for å bruke en halv formue på dette, så husk at antrekket kan leies f.eks. hos en brudesalong. Bunad kan også brukes til galla, både for menn og kvinner.

Damer

Når det er "kjole og hvitt", så er det lange festkjoler som gjelder for damene. Her snakker vi eksklusive materialer og ballkjoler som går hele (eller nesten hele) veien ned. Selv om knelange selskapskjoler kan aksepteres til smoking, så er disse forbudt når dresskoden er "kjole og hvitt".

Festkjolen kan ha en nokså kroppsnær figur figur til "kjole og hvitt", og utringningen kan være dyp (alt med måte!) Hva gjelder farge, står man nokså fritt, men kjolen skal aldri være helt sort.

SKO 
Her er det dine fineste festsko/ballsko som gjelder, og utseende er vel så viktig som komforten. Skoene kan gjerne ha litt "bling-bling"-stil med diamanter (eller noe som ser slik ut). Og litt hæler må til for å få den rette looken og holdningen. Åpen tå er "forbudt" til kjole og hvitt, hilsen motepolitiet!

Tilbehør
Dropp skulderveska! Her er det en snerten, lekker håndveske som gjelder. Hva gjelder smykker, ørepynt, klokker, armbånd og ringer, så er det bare å lete frem det mest eksklusive du har. Dette er anledningen for å lufte arvegodset! Gull og diamanter glir rett inn.

Alternativer/ Bunad:
Om du ikke har en lang festkjole/ballkjole som passer til "kjole og hvitt", så er et greit alternativ å leie en (f.eks i en brudesalong). Men vær også oppmerksom på at bunad kan benyttes når dresskoden er kjole og hvitt. Det kan kanskje hjelpe deg ut av knipa, samtidig som du får luftet bunaden. Tips: hvis du er redd for å skille deg ut ved å gå i bunad, snakk gjerne med andre gjester som er invitert, for å høre om flere har vurdert bunad som antrekk.