Alt om dresskoder
Dresskoder.no

Dresskode: Smart Casual

Jasså, skal du på fest? Og dresskoden er "Smart Casual"? Når det står "smart casual" på invitasjonen, er det meste lov, og det er nokså vanskelig å bomme. Men legg likevel litt tid i planleggingen av antrekket - det gleder vertskapet, samtidig som du føler du deg ekstra vel!

Når dresskoden er smart casual, skal man kle seg i en uformell og avslappet stil, samtidig som det bør være en viss stil og eleganse over antrekket. Kall det gjerne "uformelt med en touch av klasse"...

Vi forteller deg mer om hva dette innebærer under...

Damer

Bukse/skjørt
For å ta det aller flest lurer på når det gjelder smart casual først: ja, jeans er tillatt (hurra!) Men velg pene jeans som sitter bra, gjerne i litt mørk farge. Dropp jeans med røff vask/hull. Forøvrig kan de fleste andre bukser med fint snitt og materiale brukes. Kun tights bør du styre unna, men tights under skjørt er fint. Skjørt kan forøvrig være ganske korte, men alt med måte...

Overdel
De fleste bluser, sjorter og pene topper kan brukes til smart casual. Men styr unna for tettsittende topper og singlet. Det samme gjelder t-skjorter og collegegensere. Skjorter med korte ermer er greit om disse er "pene" med krage e.l.
En jakke/ blazer gjør seg veldig godt til smart casual, og anbefales brukt. Men kle deg smart under også, slik at du kan kaste jakken om det skulle bli varmt (det har det en merkelig tendens til å bli på fest!)

Sko
Ikke glem sko. Det vil si: dropp barfot og sandaler, selv om det er midtsommer. Men du kan veldig gjerne gå barfor i skoene. Skoene bør være i kategorien "halvpyntet". Dropp både ballsko og sneakers/joggesko/converse. Husk at skoene bår være gode å gå/stå på, for det kan bli mye "stående mingling" i et smart casual-selskap!

Tilbehør
Accessories kan være det som får et smart casual-antrekk til å skille seg ut. Bruk gjerne mer tilbehør enn til vanlig, dette er prikken over i-en. En stilig veske er bra. I tillegg er belter bra, gjerne en synlig klokke, og et fint, lett skjerf (silke?). Smykker, armbånd, ørepynt og ringer er en vinner. Dropp gjerne diamantene, men velg nokså kraftige armbånd og smykker om du liker dette. For selv om man skal holde det litt uformelt, så er det jo fest :)

Menn

Bukse:
I likhet med kvinner, kan menn også bruke jeans når smart casual er dresskoden (og DER pustet mange menn lettet ut...) Men -for det er et men- det bør være pene jeans som sitter godt. Den slitte jeansen som "sægger" i baken kan du med andre ord la bli liggende hjemme (eventuelt kaste?) Jeans kan gjerne også være mørke i fargen, og et belte er å foretrekke. De fleste andre typer bukser som sitter bra og har fint materiale kan også brukes.

Shorts

Om sommeren kan shorts brukes til smart casual, men dette må være en pen shorts i dressbukse-stil som sitter bra. Bermudashorts og sportsshortser er dødssynd! Husk at om man velger shorts, så kommer skoene mer i fokus, så da bør disse være stilfulle. Blazer kan også med fordel brukes om man velger shorts, for å bryte litt med det uformelle inntrykket en shorts gir.

Skjorte/overdel
Skjorten eller overdelen er viktig når det kommer til smart casual. Her har menn mulighet til å tilføre stil til antrekket ved å velge en fin overdel med et snev av eleganse. Dropp vanlige tskjorte, fotballtrøye, collegegenser, flanellskjorte og dongriskjorte. Gå for en skjorte med krage (ikke type prest!) som sitter bra på, gjerne i et fint materiale. Er det varmt, kan du velge kortermet skjorte med krage (piquet eller annen halvpen stil.) Kombinér gjerne med jakke/blazer. Men husk å være representabelt kledd under jakken (for sjansen er stor for at den blir kastet i løpet av kvelden...)

Slips

Enkelt og greit: dropp slipset!

Sko

Sko er påkrevd! Med andre ord: dropp for all del sandaler! Til et vellykket smart casual-antrekk bør skoene være stilfulle, enten i skinn eller tøy. Joggesko/sneakers/converse bør du styre unna.