Alt om dresskoder
Dresskoder.no

Dresskode: "Galla"

Når dresskoden er "galla", er det fin fest på gang. Virkelig fin fest. Faktisk er "galla" den aller høyeste selskapsformen, og forbeholdt de store, sjeldne begivenhetene. Dette kan være formelle gallamiddager, ball, banketter, ettermiddagsbryllup, disputas m.m. Enkelte (mis)bruker begrepet "galla" i form av "stor fest". Skal man invitere til "galla", så skal det være skikkelig galla - og da skal stilen på både fest og gjester være deretter.

Herrer

For menn er det kjole og hvitt (livkjole), bunad eller uniform som gjelder. Når man er invitert til galla, kan man benytte seg av eventuelle dekorasjoner man har. Er man invitert til "grand galla", SKAL man benytte seg av dine dekorasjoner. Men siden dekorasjoner er relativt sjeldent i dagens samfunn, er det ikke ofte det dumper ned en invitasjon med "grand galla" i postkassen.

I utgangspunktet er ikke smoking godkjent antrekk for galla. Men her må man føle seg litt frem. Menes det "ekte" galla i invitasjonen, eller er "galla"-uttrykket brukt litt rundhåndet? (Dette forekommer dessverre nokså ofte i dag.) Om man er usikker, gå ut fra at det er skikkelig galla på gang!

Leie?
Mangler du både kjole og hvitt (livkjole), bunad og uniform, sier du? Lei gjerne antrekk hos f.eks en brudesalong. Det er tross alt ikke så ofte et gallaantrekk er i bruk, så det kan være kjedelig å måtte kjøpe et.

Damer

Til galla er det antrekk som til dresskoden "kjole og hvitt" som gjelder (se link for detaljert beskrive av dresskode). Så da er det bare å finne frem den flotteste, lange festkjolen.

Kjolen skal være lang (hele veien ned) til galla, og materialet skal ha et tungt, eksklusivt preg. Knekorte selskapskjoler holder ikke, med mindre "galla"-begrepet er brukt litt vel rundhåndet (skjer dessverre ofte i dag, f.eks på skolefester, i idrettslag o.l.) Er du usikker på om det er "ekte" galla eller "semi-galla" (jalla-galla?) du er invitert til, så sats på skikkelig gallaantrekk med lang kjole for å være på den sikre siden.

Tilbehør
Ingen skulderveske på galla! Her er det en snerten, lekker håndveske som gjelder. Hva gjelder smykker, ørepynt, klokker, armbånd og ringer, så er det bare å lete frem det mest eksklusive du har. Dette er anledningen for å lufte arvegodset! Gull og diamanter glir rett inn. Bling-bling :)

Sko
Åpen tå er ikke lov til galla. Ellers er det dine fineste ballsko/pensko som gjelder. Mye hæl er lov...

Alternativer/ Bunad:
Husk at bunad er likestilt med lang kjole til galla! Så dette er kanskje anledningen til å få luftet bunaden?

Om du ikke eier et gallaantrekk (hvem gjør vel det, si?), så fortvil ikke. Dette kan leies i f.eks. brudesalonger.