Alt om dresskoder
Dresskoder.no

Antrekk til Bryllup

Bryllup er en stor og høytidelig begivenhet. I et bryllup betyr det mye at gjestene har "riktig" antrekk, for å få rett stemning og atmosfære. Derfor er det alltid anbefalt å invitere til bryllup med en dresskode/kleskode i invitasjonen. Dette gjør det enkelt og greit for gjestene, samtidig som det sparer vertskapet for mange spørsmål og telefoner.

Under gir vi deg gode tips om å finne riktig antrekk til bryllup, i tillegg til at vi gir deg som skal invitere til bryllup noen råd om dresskoder og hva man bør tenke på. Lykke til - og ha det gøy i bryllup!

Er du invitert i bryllup?

Det første du bør gjøre når du er invitert i brylleup (etter å ha danset rundt postkassen av glede, til hele nabolagets fornøyelse), er å sjekke dresskoden. For som regel står det en dresskode oppgitt i bryllupsinvitasjoner. Sjekk deretter våre beskrivelser av dresskodene for å velge riktig antrekk. Vanligste dresskoder i bryllup er (klikk linker for mer info):

Mørk dress, Smoking, dress, pent, formelt

Står det oppgitt andre dresskoder enn disse, se vår oversikt over alle dresskoder.

Invitert i bryllup uten dresskode?
Står det ingen dresskode i bryllupsinvitasjonen? Fortvil ikke, dette er slett ikke uvanlig. Faktisk er det ganske vanlig. Og faktisk har vi noen ganske så gode tips til deg som skal i bryllup uten å kjenne noen dresskode...

Menn:
Generelt er Mørk dress (se link for detaljer) aldri feil i bryllup. Med mørk dress (og sorte sko) treffer du alltid blink, samtidig som du ikke risikerer å komme for pyntet. Dette er derfor vår primære anbefaling hvis det ikke står dresskode i bryllupsinvitasjonen. Bunad passer også utmerket i bryllup, hvis du er den heldige eier av et slikt praktplagg.
Smoking fungerer nesten også alltid i bryllup, men om du har en anelse om at bryllupet kan ha en litt uformell stil, bør du velge bort smokingen.

Om bryllupsfesten arrangeres utendørs (dette er som regel oppgitt i invitasjonen, ofte som "hagebryllup"), er kravet til antrekk litt mykere. Da er en lys dress fint, og gjerne uten slips.

Damer:
Å bli invitert i bryllup uten dresskode er mange damers store skrekk. Hva om jeg bommer helt på antrekket? Slapp av, det gjør du ikke! Trikset er å velge en knelang selskapskjole. Denne glir rett inn uansett i bryllupssammenheng! Om de andre gjestene skulle komme i alt fra en uformell dress til smoking, så er du "sikret" med en fin, knelang kjole i pent materiale og pene sko. I tillegg er det alltid lov å flotte seg med smykker, ørepynt, armbånd, hårpynt og klokker i bryllup - gjerne det fineste du har.

I utendørs bryllup/"hagebryllup" er kleskoden litt mykere, og du kan velge en litt kortere kjole, eventuelt en pen drakt med skjørt (eller pen bukse). En lett, flagrende sommerkjole er også lov i hagebryllup.

Skal du invitere til bryllup?

Først av alt: grattis! Dette blir gøy!

Bestem dere tidlig i planleggingen hvilken dresskode dere ønsker å bruke i bryllupet. Gjennom dresskoden legger dere føringer for hvilken stil og atmosfære dere øsnker at bryllupet skal ha, og mye av den øvrige planleggingen (lokale, blomster, pynt, underholdning, musikk etc.) blir påvirket av dette. For all del ikke fall for fristelsen til å ikke skrive noen dresskode i invitasjonen. Mange dropper dresskode i bryllupsinvitasjonen fordi de tror dette gjør det lettere for gjestene. Men det er stikk motsatt. Uten dresskode blir gjestene usikre, og ofte engstlige for å bomme på antrekk. Dette vil igjen føre til at mange ekstra(unødvendige) telefoner til dere. Samtidig mister dere litt kontroll over festen og dens atmosfære uten dresskode. Hva kommer egentlig tante Ruth og onkel Holger til å stille i denne gangen?

Valg av dresskode
Tenk dere nøye om før dere velger dresskode. Denne har faktisk ganske mye å si for stemningen på festen, og gjestenes oppfatning av bryllupet deres. Samtidig vil dere jo gjøre det enkelt for gjestene. Her er de vanligste dresskodene, og noen refleksjoner rundt dem:

Mørk dress
Klassikeren når det kommer til bryllup! Ikke akkurat nyskapende, men gir en formell atmosfære, samtidig som det ikke blir for stivt. I tillegg har de fleste gjestene antrekket klart til denne dresskoden, så få vil måtte ut å skaffe nytt antrekk. Antrekket/stilen er såpass formell at gjestene vil ha visse forventninger til stil på lokale, mat, pynting etc. Så dresskoden "mørk dress" forplikter litt, husk det.

Dress
Litt mer uformelt enn mørk dress. Gir et litt mindre "eleganse" til selskapet, og en litt løsere stemning. Passer i de fleste lokaler. Mange vil nok stille i mørk dress selv om dresskoden er "dress".

"Pent"
Mange har begynt å invitere til bryllup med kleskoden "pent". Dette er en dresskode vi ikke er særlig store tilhengere av. Riktinok gir den gjestene mange valgmuligheter, men den hjelper dem ikke særlig mye på vei heller (alle forstår at man bør kle seg "pent" i et bryllup - men HVA skal jeg ha på?)

"Sommerlig"
En morsom dresskode. Men vi mener denne kun passer til utendørs bryllup iom sommeren, såkalte "hagebryllup". Skal dere arrangere hagebryllup, vil denne dresskoden understreke og forsterke stemningen og atmosfæren på en utmerket måte. Men vær klar over at mange kan tolke koden litt fritt, og dere har sånn sett litt lite kontroll på hva gjestene faktisk vil komme til å stille i av antrekk.  

SMOKING
Er dere ute etter et stilfullt bryllup, kan dere velge smoking som dresskode. Men husk at lokalet, maten, underholdningen, musikken, pynting etc. skal stå i stil - og her er listen lagt ganske høyt. Ta med i betratningen at dresskoden smoking kan gi mange av gjestene litt ekstra bry (og kostnader) i og med at mange nok ikke har smoking hengende, og må ut å leie eller kjøpe antrekk. Det samme gjelder for dresskoden kjole og hvitt, som er enda mer formell enn smoking. Om denne dresskoden skal velges, så må alt rundt arrangementet velges fra øverste hylle for å innfri gjestenes forventninger. Riktignok vil mange gjester skru opp beløpet de bruker på gave ved en slik dresskode, men det blir langt fra noe billig bryllup å arrangere...